Skrobia pszenna – jak wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym?

Skrobia pszenna – jak wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym?

3 sierpnia, 2022 0 przez Redakcja

Przemysł spożywczy wykorzystuje w procesie produkcyjnym różnorodne dodatki. Pozwalają usprawnić cały proces i nadać produktom określone właściwości. Jednym z takich dodatków jest skrobia pszenna. Co jeszcze można znaleźć na etykietach produktów spożywczych?

Dodatki do żywności – zdrowe czy nie?

Zanim opowiemy o najpopularniejszych dodatkach do żywności, warto poświęcić chwilę na omówienie ich wpływu na zdrowie. Oczywiście nie wszystkie substancje dodawane do jedzenia są zdrowe. Doskonałym tego przykładem są niektóre konserwanty. Jednak dodatki muszą spełniać określone normy jakości i być bezpieczne. Nie dopuszcza się do użytku takich, które mogłyby zagrażać zdrowiu. Poza tym większość związków korzystnie wpływa na żywność, jej konsystencję, a nawet smak.

Skrobia pszenna – gdzie ją znajdziemy?

Skrobia pszenna otrzymywana jest w wyniku wieloetapowego rozdrabniania, oddzielania i płukania pszenicy. Przed użyciem surowiec jest ponownie mielony, po odwodnieniu i wysuszeniu. Producenci sięgają po ten dodatek do żywności ze względu na jego zdolność wiązania wody i poprawiania tekstury. Skrobia pszenna dobrze sprawdza się na przykład podczas wytwarzania produktów bezglutenowych. Może pełnić funkcję wypełniacza. Dodanie jej do produktu poprawia jego stabilność podczas obróbki cieplnej oraz podczas przechowywania. Stosowana jest między innymi przy produkcji chleba i wędlin.

Fosforany – kiedy stosują je producenci?

Inną grupą dodatków do żywności są fosforany. Dzięki nim możliwe jest wydłużenie trwałości danego produktu. Zapobiegają rozwojowi bakterii, wirusów i grzybów. Są to substancje takie jak kwas fosforowy, sód, potas, wapń, fosforan magnezu, difosforan, trifosforan i polifosforan. Ich zastosowanie w produkcji poprawia walory smakowe wędlin. Dzięki zdolności do wiązania się z wodą mogą również skutecznie zwiększać wagę produktu. Ta grupa dodatków znajduje również zastosowanie w produkcji płatków śniadaniowych, suplementów diety, makaronów i napojów typu cola. To tylko potwierdza ich szerokie zastosowanie.

Białko wieprzowe i jego rola w przemyśle mięsnym

Białko wieprzowe jest jednym z najcenniejszych białek. Pozyskuje się je ze skóry wieprzowej, ze względu na dużą zawartość kolagenu. W ten sposób proces produkcji zostaje przyspieszony, a jakość produktu znacznie poprawiona. To dzięki niemu wędliny mają lepszą strukturę i atrakcyjny wygląd. Białko wieprzowe poprawia również fermentację i suszenie. Sprawia, że produkt końcowy nie ulega uszkodzeniu i jest łatwiejszy do spożycia.

Skrobia pszenna i inne dodatki – skąd producenci je pozyskują?

Rzecz jasna dodatki wykorzystywane do produkcji żywności muszą spełniać wysokie kryteria jakości. Właśnie dlatego to takie ważne, by były pozyskiwane ze sprawdzonych źródeł, takich jak to https://oqema.pl/produkty/branza-spozywcza-i-paszowa/przemysl-miesny-drobiarski-i-rybny/. Dystrybutorzy powinni dysponować odpowiednimi certyfikatami świadczącymi o jakości. Poza tym przydadzą się specjalne pojazdy-chłodnie, umożliwiające przewóz surowców w optymalnych warunkach.