Kasze bezglutenowe w formie deseru – jakie wybrać?

Kasze bezglutenowe w formie deseru – jakie wybrać?

27 lipca, 2022 0 przez Redakcja

Pierwsze skojarzenia z kaszami to zazwyczaj wytrawne dania główne. Desery z wykorzystaniem tych produktów stają się coraz popularniejsze, jednak nadal często niedoceniane. Ten artykuł prezentuje przykładowe sposoby na kasze bezglutenowe na słodko.

Kasza jaglana bezglutenowa w formie deseru

Najlepsza kasza jaglana do deserów to ta, która ma długą datę przydatności. Wynika to z faktu, że ten typ ziaren ma dużą zawartość tłuszczy wrażliwych na starzenie. Sposobem na zapobieganie rozwojowi goryczki jest również prażenie ziarna na lekko podgrzanej patelni przed ugotowaniem. Prawdopodobnie najbardziej znaną formą deseru jest jaglanka, czyli odpowiednik owsianki, zwykle przygotowany z mlekiem, miodem lub cukrem, a także owocami. Niektóre przepisy zakładają również dodanie kakao albo czekolady. Jaglanka zazwyczaj serwowana jest na gorąco, dlatego lepiej sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Na wiosnę i lato lepszą propozycją jest sernik zwany również jagielnikiem. Ten deser składa się z kaszy bezglutenowej, nabiału, żelatyny, owoców oraz cukru lub innego słodzika. Serwowany na zimno przynosi radość w czasie wakacji. Może także pełnić funkcję tortu na imprezie urodzinowej czy innym przyjęciu.

Kasze bezglutenowe w formie deseru- jak wykorzystać kaszę kukurydzianą?

Kaszka kukurydziana jest elementem tradycyjnej kuchni wielu krajów świata. We Włoszech można spotkać ją w formie polenty, w Rumunii przygotowywana jest mamałyga. Stworzenie prostej i efektownej kaszy kukurydzianej na słodko nie musi być trudne – wystarczy zagotować produkt z mlekiem miodem, cukrem oraz masłem. Dodatek świeżych lekko kwaśnych owoców jak maliny, jeżyny lub porzeczki doskonale wkomponuje w to zestawienie smaków. Z kaszy bezglutenowych tego typu można również przygotować pyszne, delikatne ciasto. To tak zwany „kaszkowiec kukurydziany”. Jak można się domyślać, kasza kukurydziana stanowi jego główny komponent. Ogromną zaletą tego deseru jest możliwość przygotowania go w wersji bez glutenu, a także bez innych popularnych alergenów – bez mleka, soi czy jajek.

Kasze bezglutenowe w formie deseru – jak wykorzystać kaszę gryczaną?

Najpowszechniejszą formą wykorzystania kaszy gryczanej w kuchni jest wersja wytrawna. Nie warto jednak zapominać o słodkiej postaci kaszy bezglutenowych. Podobnie jak wyżej wymienione kasze, ta wytworzona z gryki również może zostać przekształcona w budyń poprzez dodanie mleka, miodu, owoców i czekolady. Alternatywą dla owsianki jest tak zwana „gryczanka” wykonana z gotowanej niepalonej kaszy gryczanej z dodatkami. Niezbędne dobrej jakości produkty znaleźć można w tym sklepie z naturalną żywnością https://kupujinaczej.pl/kategoria/14-kasza. Ponadto, ciasto z bezglutenowej kaszy gryczanej to doskonały sposób na poskromienie apetytu na słodycze w czasie diety. Oprócz niezwykle dobrego smaku zawiera ono wiele cennych składników odżywczych.