
Mięso a tradycja
15 czerwca, 2022Coraz częściej słyszymy zewsząd, że ograniczanie spożycia mięsa niesie ze sobą same pozytywy. Diety zupełnie wykluczające mięso, jak wegetarianizm czy weganizm z dnia na dzień stają się bardziej popularne wśród osób w każdym wieku. Dlaczego jednak niejedzenie mięsa wciąż bywa tematem kontrowersyjnym, szczególnie podczas niedzielnego obiadu?
Nie da się ukryć, że tradycyjna kuchnia polska jest bardzo mięsna. Da się to zauważyć szczególnie w okresie około świątecznym, kiedy to nasze stoły są nim zastawiane. Mimo tego, że na rynku pojawiają się coraz to nowe roślinne odpowiedniki i nie ma problemu z przygotowaniem wersji bez mięsnej nawet najbardziej skomplikowanych potraw, budzi to jednak zwykle duże zamieszanie przy stole. „Ale z czego to jest zrobione?”, „Przecież to takie przetworzone i nienaturalne”, „Według tradycji powinieneś zjeść trochę ryby”. Lista tego typu wypowiedzi może być naprawdę długa. Zrozumiałe jest, że osobom, w szczególności starszym, ciężej zrozumieć jest powody, dla których ktoś chce zrezygnować z konsumpcji mięsa. W takich przypadkach należy pamiętać o zachowaniu zimnej krwi i niewykłócaniu się, a spokojnym tłumaczeniu swojej racji. W idealnym świecie wszyscy jedli by, to co chcą co i nikt inny zupełnie by się tym nie interesował. Niestety jest nam jeszcze do tego daleko. Czy kiedyś uda się oddzielić mięso od tradycji i czy sprawi to, że więcej osób zdecyduje się na zredukowanie go w swojej diecie? Jest na to szansa jednak, aby do tego doszło, wszyscy musimy zacząć szanować swoje wybory i siebie na wzajem.